Referat från turer och kurser:

Helen Wilson var här
och visade vad man kan göra i en kajak, dvs snurra: 1) med paddel, 2) med norsaq (liten bräda), 3) utan paddel 4) utan paddel och utan hjälp med armar, mm. mm. Man kan också ligga och sova med kroppen flytande i vattnet bredvid kajaken. Någon kallade Helen för "the spineless woman", "ryggradslösa kvinnan". Men Helen sade att varje kajak och människa har en "sweet spot", dvs en kombination vinklar mellan olika kroppsdelar och kajak, där man faktiskt kan ligga och flyta med kroppen utanför kajaken. Det kallas balance brace och är lite märkligt, det som verkar helt omöjligt en gång kan fungerar enkelt nästa gång, även för stela gubbar!

Vi hade 4 sessioner, och alla verkade väldigt nöjda, läs här återkoppling jag fick:

"Hej Mats, och tack för en väldigt lärorik, och rolig, session med Helen i söndags."

"Hej Mats!  Tack för en bra kurs med Helen Wilson! Nu ska jag se till att fortsätta att träna så att rollen ska sitta där så småningom."

"Hej Mats!  När du på rollkursen i söndags nämnde att du blandar in teknikövningar på dina turer blev jag mycket intresserad. Egentligen krockar Ålandsturen med annat jag hade planerat men jag överväger att ändra planerna…. Hej igen, det låter bra så jag vill anmäla mig."

"Hej alla,  Kan bara instämma att gårdagens pass var en höjdare!  ..och känns i stora delar av kroppen. Inga blåmärken här, men tilltagande träningsvärk i lårens baksida (krampkänning inatt) och i ryggen.  Jag känner nu ett helt annat lugn & självförtroende i kajaken och är sugen på att träna vidare i sommar. Helen är ju en mycket bra & tydlig instruktör och sedan kändes det bra att ha er övriga runtomkring, att få såväl råd som inspiration av."

"Hej Mats!  Blev som sagt lite sugen på grönlandspaddel efter gårdagen"

"Hej Mats,    Thanks for the course with Helen yesterday. It was well worth it, and I have a list of things to work on now….I’d be interested in doing the session with Helen again when/if she comes through next year. By then I should have made at least a little progress !"

"Hej!   och stort tack för igår - det var kul och lärorikt.  Jag har blåmärken i korsryggen och över hela högerbenet, och vatten i öronen - men vad gör väl det ?"

Angående träningsvärk körde jag onsdagens två pass och var helt mör och öm på torsdagen och fredag, körde 2 kurser totalt 6 timmar på lördag och sen söndagens två pass, och på måndag mådde jag bättre än vanligt, ingen träningsvärk, pigg och utvilad... Alltså, paddla mer så blir du piggare och mår bättre!

Grupp A får en genomgång och får också prova i vattnet utan kajak. Huvudsakligen är det mage och ben som ska göra jobbet -inte armar och paddel.! Det är bra för det betyder att
man inte belastar axlar så mycket. Man ska också hålla paddeln nära axelpartiet och inte långt ut från kroppen.
 

Grupp B inleder med lite uppvärmning på land. Därfter blir det instruktion i vattnet.  
  

En i taget får instruktion av Helen, och därefter får man träna själv en stund.  

När grupp C kom på söndagsmorgonen var det lite svalt och alltså inte lika trångt på stranden.   

Grupp D får sig en demonstration och kommer sen igång.  

Helen visade att hon faktiskt kan rolla snabbt också. Alla tidigare övningar hade hon gjort i slow-motion för att visa ordentligt.

Nu är det bara att träna på alltså.

 

Hallonstenarna 17-19 juni 2011
Detta blev en lyckad tur, lite regn fredag kväll som upphörde lagom start, en strålande lördag och en kort paddling hem i stilla regn. Ledare var Pia Arkstedt och Mats Herbert. En kort paddling fredag kväll i uppklarnande väder följdes av en strålande lördagmorgon. Prognosen sade att det framåt dagen kunde blåsa upp till 10 m/s men då morgonen var lugn beslöts att paddla utåt havet för att kunna vika ner i lä om vinden ökade.

Efter frukost blev det lugn paddling. Här ses Peter i frukosten och Susanne som paddlar in sig på sin nya 505:a

Vi passerade en sälkoloni på en liten kobbe, c:a 30 sälar glodde på oss, mötte oss i vattnet och simmade efter oss. De såg ut att trivas utmärkt i solgasset.
 

Efter lunch paddlade vi norrut igen och besökte det gamla vraket vid Husarö som Rickard paddlade in i.

Vi hittade en perfekt tältplats och de hugade hoppade i vattnet med våtdräkt och Henrik fick lära sig hur man balanserar med flottör, att paddla med pagaj (inuitpaddel) mm.
Här provas också en torrdräkt som dock var "aningen" för stor...  Publiken satt på första parkett och njöt i solen.

Sammanfattningsvis en skön tur i försommarn, vi tackar alla deltagare för trevligt umgänge och bra stämning.
Fotografer var Mats Herbert och Mats Rosenholm.

 

Gräsöturen 2-5 augusti 2010
Gräsöturen blev solig, regning, dimmig, vindstilla och blåsig. Vi körde räddnings- och kajakteknik på kvällarna, åt goda middagar i solnedgång och sov på dagtid. Läs mer här

.

 

Nybörjarkurs 19-20 juli 2010
Måndag-tisdag 19-20 juli körde vi nybörjarkurs vid Hägernäs strand. Man kunde delta en eller två dagar men de flesta var med båda dagarna. De flesta hade aldrig paddlat förr men vi körde ändå ganska hårt, första dagen utan kapell, andra dagen med. Det dröjde inte länge förrän första plurret, 16-årige Philip ville såklart testa gränserna. Därmed kom vi snabbt igång med kamraträddnignar, sen också luta kajaken, framåt-back, stödtag, svänga utan roder och allt möjligt. Väldigt kul att se en grupp nybörjare some efter två kvällar kunde göra kompisräddning på 3-4 olika sätt som sälar. Och när Philip provade re-entry som jag visat, lyckades han göra det med flottör. Då gav sig också mamma Mia den på att göra det, och lyckades såklart. Vad man vill - det kan man!! Också Emilie, Lasse och Marie gjorde stora framsteg, väldigt kul att se!

 

Helen Wilson och Johan Wirsen 8 juli 2010
Torsdagen 8 juli kom amerikanskan Helen Wilson, grönländsk mästare i rollning, och Johan Wirsén, välkänd kajakkonstruktör till Kajak I Norrort, och Hägernäs strand. 10 deltagare hade anmält sig och var nu sugna på att rolla ordentligt. Gruppen delades upp två mindre. Helens koncept är "eyebrows in the water" och "shoulders square in the water", lugna fina rörelser, inget plask och ingen stress. Flera fick rolla för första gången eller rolla på nya sätt. Johan beskrev hur man måste tänka när man bygger en kajak, tyngdpunkt, stabilitet, kursstatibilitet mm. Många frågade massor och tyckte det var bra. Nyttan med att kunna rolla är ibland diskuterat i kajakkretsar, är det en säker räddningsmetod eller ej. Men ifall man kan rolla så vågar man lära sig en massa andra stödtag, lutningar och annat så att man kanske aldig ens behöver välta. Är det då "macho" att rolla? Kanske-kanske inte, i alla fall så brukar tjejer lära sig rolla mycket snabbare än killar, nästan bara teknik, väldigt lite styka. Uppföljningar till detta kommer, både som rollkurser och teknikkurser.

  
    

 

 

Multisportracet den 6 juni 2010
Multisportracet blev lyckat med sol och svett i Ekbacken i Åkersberga. Läs mer här