Vi kör så här: Paddlar

 

Efter tusentals paddeltag med en för lång, för kort, för mjuk eller för tung paddel blir du naturligtvis tröttare än med en perfekt paddel. Vi tycker paddeln är för viktig för att slarva med, så vi säljer inga dåliga lågprispaddlar alls. Anna fick en AquaBound paddel i present för nästan 10 år sen, och har kört med den sen dess. De billigaste paddlarna vi har väger 1068 gram och de lättaste bara 680 gram, men då kostar de lite mer.

Förutom att paddeln ska passa är det också väldigt bra om man tränar på att använda hela kroppen och inte bara armarna. Därför är det viktigt att sitta i kajaken så att man får bra stöd med fötter, knän och höfter. Det är också viktigt att hålla paddeln avslappnat så att man vilar handleder så mycket som möjligt, om man håller paddeln rätt behöver man knappt hålla runt den men man kan "trycka och dra" med ganska öppna händer.

 

AquaBounds paddlar:

Man kan dela in AquaBounds paddlar I två grupper.  

Den första gruppen har funnits ett tag och kallas av AquaBound  Touring (svarta blad), Light touring (vita blad) och Recreational (gula blad). Den andra gruppen kallas Performance (många färger) och visas här nedan.

Där finns olika material och 3 olika former på paddelbladet: Sting Ray som är den "vanliga", Manta Ray med större blad för den som paddlar lite "djupare" och Eagle Ray för för den med lägre paddelföring. Alla dessa paddlar är delbara, de gula med ALU eller glasfiberskaft kan ställas I två olika vinklar, rak eller 60 grader, och de med kolfiberskaft har en koppling som kallas TLC där man steglöst kan ställa bladvinkeln. De delbara 0/60-graders paddlarna är hållbara om man bara gör som man ska, dvs. ser till att skjuta in de olika skaftdelarna i varandra och låta låsknappen klicka till så att man inte bryter den yttre delen. Man kan också köpa Stingray glasfiber/glasfiber som en hel odelbar paddel, då spar man 50 kronor. Paddelbladen in denna grupp är tillverkade enligt metoden ABx, där korta glas- eller kolfibrer blandas i plast som sedan gjuts och blir ett starkt material.

Bild på kopplingarna saknas

Sting Ray:
Touring                                                                 Light Touring                                                    Recreation                                                            Recreation
Kolfiber blad & skaft, 822 g.   TLC                   Glasfiberblad, Kolfiberskaft, 907 g, TLC      Glasfiber blad & skaft, 950 g. 0/60 grader        Glasfiberblad, Aluminiumskaft, 1034 g. 0/60 grader.
 

Manta Ray
Touring                                                                   Light Touring                                                     Recreation                                                         Recreation
Kolfiber blad & skaft, 850 g.   TLC                    Glasfiberblad, Kolfiberskaft, 928 g, TLC       Glasfiber blad & skaft, 978 g. 0/60 grader     Glasfiberblad, Aluminiumskaft, 1068 g. 0/60 grader.
   

Eagle Ray
Touring                                                                Light Touring                                           
Kolfiber blad & skaft, 850 g.   TLC                 Glasfiberblad, Kolfiberskaft, 935 g, TLC                   

 

Performance - paddlar

Den här gruppen paddlar är ny och skiljer sig huvudsakligen I bladkonstruktion och hur den delbara paddeln kopplas ihop. Paddelbladet är här laminerat, dvs ett antal skickt kolfiberväv ligger på varandra, vilket gör att paddelbladet är starkast I den riktning som belastningen kommer. Det gör att mindre material går åt och att det blir lättare. De båda paddelhalvorna sätts här ihop med en koppling som kallas PLUS, den är steglös både I vinkel och I paddelns längd.

På motsvarande sätt som för de ovanstående paddlarna finns 3 olika bladformer Surge, Swell och Spindrift